fallback

Земеделците протестират заради намалени субсидии

Производителите на зърно да си публикуват данъчните декларации, призова Мирослав Найденов.

28.11.2011 | 17:15

Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест днес заради орязаните пари за сектора в бюджет 2012. Недоволните се събраха на 20 места в страната и блокираха ключови пътни артерии със селскостопанска техника.

Това става 10 дни, след като фермерите дадоха срок на управляващите да преразгледат параметрите на финансовата рамка за 2012, но до диалог така и не се стигна

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов беше категоричен, че пари няма откъде да бъдат намерени. Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна също каза че допълнителни средства  за сектора няма да се отпуснат. 92 хиляди земеделски производители ще бъдат засегнати, ако държавните субсидии за 2012 останат според предвидения бюджет. Не са изключени и фалити, предупреждават браншови организации.

Мирослав Найденов призова фермерите да проявяват разум и с протестите си да не затрудняват дейността на останалите хора. Той намекна, че в момента се обсъжда нулева ставка на ДДС при експорт на зърно. „Такава мярка въведе Румъния и резултатите са обнадеждаващи", твърди земеделският министър.

Той призна, че е подписал споразумение относно парите за производителите, но обясни, че тогавашните прогнози за бюджета са били други. Найденов призова земеделците да публикуват данъчните декларации,  за да стане ясно дали наистина протестите са заради оцеляването на сектора.

fallback
fallback