Great Wall започва производството край Ловеч през февруари

Очакваме 8000 продадени автомобила през 2012, твърди търговският директор на компанията пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

23.11.2011 | 17:22
Great Wall започва производството край Ловеч през февруари
Great Wall започва производството край Ловеч през февруари

Китайската автомобилна компания Great Wall ще започне производство във фабриката си в ловешкото село Баховица през февруари 2012, съобщи търговският й директор Уон Шихуй в интервю за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според Шихуй първоначална цел на Great Wall ще бъдат пазарите на България, Румъния и Турция. Очакванията на китайците са за 8000 продадени автомобила през 2012 година. Следващата стъпка от стратегията на Great Wall предвижда навлизане в северна Европа. През 2015 година ще бъдат открити търговски представителства в Швеция, Норвегия и Великобритания. Скандинавските държави са интересни заради данъчните утежнения при покупка на нов автомобил. При очаквана цена от около 8 хиляди евро градският модел Voleex (напомнящ силно на Toyota Yaris) ще остане твърде конкурентен дори и след удвояване на стойността от мита, акцизи и данъци. Последният европейски пазар, на който Great Wall ще се продава, ще бъде германският. В интервюто Уон Шихуй потвърждава амбициите на компанията да покрие европейските изисквания за сигурност и комфорт, като признава, че това е единственият начин за успех след горчивия досегашен опит на други китайски производители.

В момента Great Wall е сред водещите автомобилни компании в Китай, като производството от началото на годината до октомври достига 322 хиляди бройки (с 30% повече от същия период на 2010). Износът за 2011 се очаква да достигне 80 хиляди автомобила – ръст от 40% на годишна база. В момента най-големият външен пазар за Great Wall е Русия, следвана от Австралия, Чили и Южна Африка.