Руски холдинг проявява интерес към „Е.ОН България”

Според източници на руския вестник „Комерсант” холдингът МРСК е изпратил необвързваща оферта за покупката на активите на Е.ОН.

23.11.2011 | 12:02
Руски холдинг проявява интерес към „Е.ОН България”
Руски холдинг проявява интерес към „Е.ОН България”

Изданието твърди, че до 24 ноември ще бъде внесено и обвързващо предложение. Според неназовани източници на руския вестник, МРСК разглеждал възможността да купи близо 100% от акциите на"Е.ОН България" ЕАД.

МРСК и германският енергиен концерн Е.ОН отказали коментар. „Комерсант” обаче припомня интервю на генералния директор на руския холдинг Николай Шверц, дадено през август, в което той заявява, че  компанията би желала да управлява разпределителни мрежи и в други държави. Шверц дори конкретизира, че би било добре те да са европейски.

Изданието отбелязва, че пазарният дял на "Е.ОН България" е 18% и отстъпва на другите двама играчи -  чешката ЧЕЗ и австрийската EVN.

Интересен коментар, цитиран в материала, прави директора на руския Фонд за енергийно развитие Сергей Пикин. По думите му, ако наистина има интерес за подобна сделка тя би могла да бъде само политическа поръчка. Според него,

холдингът има проблеми с финансирането и подобна поръчка би била нелогична. Пикин подчертава, че МРСК е задължен да гарантира сигурно енергоснабдяване на руските потребители.