fallback

БСП дава на съд вдигането на пенсионната възраст

Социалистите призоваха привържениците си да подкрепят стачката на работещите в железниците.

22.11.2011 | 17:06

Лидерът на БСП обвини управляващите, че вдигат самоволно пенсионната възраст. По думите му това е неприемливо, защото все по малко хора си плащат социалните осигуровки.

Сергей Станишев бе категоричен, че ГЕРБ не търсят никакви начини за увеличаване на приходите в пенсионната система, а само гледат да закърпят бюджета.

Социалистите отново поискаха вдигане на минималния осигурителен праг. „Хората с по-високи доходи трябва да плащат по-високи осигуровки. Няма държава, в която и данъците, и осигурителните вноски да са толкова ниски”, аргументира се Станишев. От левицата ще предложат осигурителната вноска за фонд "Пенсии" да бъде увеличена с 1.2% и вноската за фонд "Безработица" да се повиши от 1 на 2%.

БСП обявиха подкрепата си за протестите, организирани от синдикатите, а малко по-късно същото сториха и от ДПС. Червените нарекоха правителството на ГЕРБ „лъжливо“.

 „През цялото време водиха разговори с БДЖ и веднага след изборите казаха, че те не важат, без никакви консултации и диалог. Спирането на линии на влакове прави нещата практически необратими във времето, защото след това инвестициите за възстановяване биха били многократно по-големи, отколкото поддържането им“, убеден е лидерът на социалистите.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев пък заяви, че ГЕРБ остават в изолация по основния финансов закон – този за държавния бюджет. По думите му всички парламентарни групи са против него, а негативни оценки са дали още синдикатите и представителите на бизнеса.

fallback
fallback