Марио Драги: Няма да се намесваме

Председателят на Европейската централна банка отхвърля призивите за по-масирано изкупуване на италиански и испански облигации.

20.11.2011 | 12:16
Марио Драги: Няма да се намесваме

Европейската централна банка няма намерение да се намесва по-активно в борбата с дълговата криза, предупреди новият й председател Марио Драги в отговор на все по-гръмките призиви за обратното, най-вече от Италия, Франция и Испания. Рисковата премия по италианските ценни книжа е съвсем близо до критичното ниво от 7%, а покрай предсрочните избори тази по испанските дори я изпревари. Бъдещият испански премиер Мариано Рахой открито призова финансовите пазари да дадат “повече от половин час” на правителството му, за да стабилизира икономиката. “Има само едно решение, и то е ЕЦБ веднъж завинаги да свърши това, което трябва да върши”, заяви и лидерът на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба.

Много икономисти настояват ЕЦБ да се намеси активно в този момент, но според Марио Драги отговорността за овладяване на ситуацията пада върху правителствата. Банкерът подчертава, че държавите се бавят с приемането на нужните реформи и с използването на създадения още преди 18 месеца европейски спасителен фонд (ЕFSF). “Къде е въвеждането на тези отдавна взети решения?”, попита Драги на Европейския банков конгрес във Франкфурт.

Вътрешните наредби на ЕЦБ поставят лимит на сумите, които тя може да инвестира в покупка на правителствени облигации от еврозоната (този лимит е 20 млрд. евро за двуседмичен период). Но наредбите могат лесно да се променят, а според някои анализатори има и по-прост начин - просто да се въведе таван за допустимия спред (разлика) в лихвените нива по германските облигации и тези на другите страни от еврозоната.

Според Драги обаче най-големият принос, който може да даде ЕЦБ, е да контролира инфлацията. При по-драстични намеси банката рискува да загуби доверие, а “историята показва, че възвръщането му носи огромна икономическа и социална цена”. Все пак Драги намекна, че ЕЦБ обмисля различни облекчения и отстрочки за най-отслабените банки в еврозоната.