Земеделците подготвят национална стачка

По 25 лева ще получат земеделските производители на декар земя през следващата година, според проектобюджет 2012.

18.11.2011 | 17:31
Земеделците подготвят национална стачка

Всички браншови организации от сектор „Земеделие“ заплашиха, че ще излязат на национален протест на 28 ноември, ако правителство не намери исканите от тях допълнителни 230 милиона лева за национално съфинансиране на сектора. Земеделските производители, зърнопроизводителите, животновъди и тютюнопроизводители са категорични, че ще блокират основните пътни артерии на страната и някои от границите, ако премиерът не се срещне с техни представители до 25 ноември.
Едва по 25 лева ще получат земеделските производители на декар земя през следващата година. От тях 22  лева са пари от структурните фондове на ЕС.  Около 2.50 лева  е сумата по линия на държавните субсидии за догодина.  Според представителите на агросектора правителството не е спазило обещанието си от септември, когато беше подписан   меморандум  за пълно национално съфинансиране в размер на 8 лева за декар обработваема земя. 
Христо Цветанов от Асоциация на земеделските производители в България заяви, че земеделците засега очакват покана за среща с управляващите, за да споделят аргументите си исканите повече пари за догодина.
„Ако не се споразумеем, оттам насетне с останалите колеги от другите асоциации предвиждаме протестни действия, и то ефективни,“ коментира още Цветанов.
В края на миналата седмица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов беше категоричен, че парите няма откъде да бъдат намерени. Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна, също каза, че допълнителни средства  за сектора няма да бъдат отпуснати.
92 хиляди земеделски производители ще бъдат засегнати, ако държавните субсидии за 2012 останат според предвидения бюджет. Не са изключени и фалити.