fallback

Дянков: Вътрешното потребление ще задвижи икономиката

Стабилизиране на пазара на труда, предвижда финансовият министър.

16.11.2011 | 12:02

Финансовият министър Симеон Дянков очаква съживяване на вътрешното потребление, което да изтласка нагоре икономиката ни, стана ясно при представянето на проекта на бюджета за 2012 в парламента.

"Основната фискална цел, която си поставяме за 2012, е още по-консервативна. Залагаме дефицит от 1.3% от БВП. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 инфлацията да е на ниво около 2.5%", обясни пред депутатите Дянков.

Продължаването на досегашната политика на финансова стабилност ще е сред приоритетите за следващата година, обеща още министърът. По думите му вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 са променени в посока надолу. Дянков припомни, че от началото на следващата година влизат в сила промените в Закона за устройство на държавния бюджет и с това дефицитът не може да надвишава 2% от БВП, а разходите, които преразпределя държавата ще бъдат ограничени до 40%.

Той обеща дълговата политика да бъде консервативна и заяви категоричното си очакване да не се достигне до максимума на нов дълг, позволен в законодателството. През 2012 дългът не може да надвишава 19% от БВП. „Не очаквам да достигнем тази стойност, залагаме я просто като допълнителен буфер", посочи Дянков.

По отношение на пазара на труда предвиждаме стабилизиране на броя на заетите, коментира финансовият министър. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година.

От БСП, ДПС, Синята коалиция, както и представители на "Атака" заявиха, че в бюджета липсват антикризисни мерки и политика за повишаване на доходите.

fallback
fallback