Еврозоната бележи 1.4 % ръст на годишна база

Основни двигатели за придвижването на икономиката на региона напред са Германия и Франция.

15.11.2011 | 16:52 Редактор: Иван Нончев
Еврозоната бележи  1.4 % ръст на годишна база

Брутният вътрешен продукт на страните от еврозоната през третото тримесечие нараства с 0,2% спрямо второто. На годишна база икономическият растеж е с 1,4 на сто. Данните на Евростат не изненадаха пазарните участници, но опасенията за приближаваща рецесия остават.
Особено притеснителен е фактът, че растежът идва основно от икономиките на две държави - Франция и Германия. Растежът в Германия за тримесечието е с 2,6% спрямо третото тримесечие на 2010, а този във Франция достига 1,6 на сто. Така наречените "периферни икономики", като италианската, испанската и португалската, се свиват или отчитат почти нулев ръст. Слабият икономически растеж затруднява намаляването на дълговото бреме на европейските държави. Вече се чуват и критики към ръководните институции в Европа, които настояват за строги бюджетни съкращения в затруднените страни. Някои анализатори считат, че тези мерки само ще задълбочат проблемите, вместо да ги разрешат. По-рано този месец президентът на Европейската централна банка Марио Драги прогнозира, че европейската икономика може да изпадне в лека рецесия до края на годината, което бе и причината финансовата институция да намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта.
Еврото се понижи след публикуването на данните за икономическия растеж в еврозоната с близо 1% спрямо американския долар до ниво от малко над 1,35 долара за евро.