fallback

Ръстът на БВП замръзна

Има вероятност България да премине през рецесия.

15.11.2011 | 12:40 Автор: Ралица Пейчева

Нулев растеж на българската икономика през третото тримесечие на годината, спрямо предходните три месеца, отчете Националният статистически институт. След растеж с 0.5% през първите три месеца и 0.3% през вторите, забавянето на темповете на развитие продължава и през месеците от юли до септември.

Анализаторите описаха данните като силно притеснителни, особено с оглед на оптимистичните прогнози на финансовия министър Симеон Дянков, че през 2011 брутният вътрешен продукт на страната ни ще нарасне с 2.8%. На годишна база към края на септември увеличението е едва с 1.3%.

Освен това, повечето икономисти твърдяха, че намаляването на индустриалните поръчки и пазарните сътресения от август ще засегнат страната ни чак през късната есен, а резултатите от септември ще бъдат силни.

Основна причина за забавянето на растежа е спадът на инвестициите, които са 13.7% по-малко, спрямо предходното тримесечие. Ако тази тенденция се запази, вероятността България да премине през рецесия в края на 2011 и началото на 2012 става все по-голяма. От финансовото министерство обявиха при внасянето на проектобюджета в парламента, че имат готовност да прекроят разчетите, ако това се наложи.

fallback
fallback