fallback

Планини от замразени пари в банките

Сътресенията в еврозоната са основна заплаха за българските кредитни институции, казва доклад на "Райфайзен"

08.11.2011 | 17:43 Автор: Ралица Пейчева

Кредитирането в България нараства с твърде скромни темпове, а в същото време в банките се натрупват планини от замразени средства, които не носят доходност, показват данните в доклад на "Райфайзенбанк ". 

Отпуснатите нови кредити през първата половина на 2011 са само с 1.3% повече от същия период на 2010. Преди година увеличението бе 2.7%.

Доста по-отчетливо са нараснали депозитите – с 5.6% на годишна база. Благодарение на това банките с чуждестранен капитал успяват да намалят зависимостта си от компаниите-майки, подчертава докладът.

Естественият резултат от тези тенденции при кредитите и депозитите е в допълнително повишаване на капиталовата адекватност на банките. В момента българските банки са свръхкапитализирани (средно 17.7% за първото полугодие, като няма нито една под 12%), отбелязват авторите на доклада. Това натрупване на средства, които не носят доходност, не е изгодно за кредитните институции и може да подтикне чуждестранните банки с дружества на българския пазар да изтеглят част от капиталите и да ги инвестират другаде, коментираха икономисти пред Bulgaria On Air.

Докладът на "Райфайзен" отчита продължаващия ръст на лошите кредити в българската банкова система, но цитира прогнозата на БНБ, според която те ще достигнат пика си в последните месеци на тази година и след това ще започнат да спадат.

Сътресенията в еврозоната все още са основен риск пред българския банков сектор, тъй като банките от тези страни държат 28% от активите и 25% от депозитите в страната, пише още в доклада.

fallback
fallback