Работниците без трудов договор ще плащат глоба

Пенсионната възраст остава без промяна, договориха се синдикати, работодатели и правителство.

07.11.2011 | 17:32
Работниците без трудов договор ще плащат глоба
Работниците без трудов договор ще плащат глоба

Служителите, които работят без трудов договор, вече ще бъдат санкционирани, стана ясно след срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Досега глоба плащаха само некоректните работодатели. От догодина паричната санкция за тях може да бъде увеличена драстично, а отделно ще бъдат наказвани и служителите.

Още не е ясно колко ще е глобата за работниците. Социалният министър Тотю Младенов предложи между 50 и 200 лева. Според синдикатите обаче  санкцията трябва да бъде обвързана с осигурителния доход за 3 или 6 месеца назад. От КНСБ пък предлагат глоба в размер на 10% от минималната работна заплата.

Пенсионната възраст засега няма да се увеличава, договориха се още работодатели, синдикати и правителство. Засега няма яснота как и с колко ще бъдат увеличени пенсиите. Социалният министър заяви преди седмица, че се надява поне хората с минимални пенсии до 200 лева да получат някакво повишение. Синдикатите настояват, че има възможност и механизми за вдигане на всички пенсии с между 10 и 20%. Работодателите също са на мнение, че при възможност трябва да се увеличат всички пенсии.

Предстои в сряда да бъдат обсъдени заплатите в бюджетния сектор.