fallback

Анализатори: Бензинът поскъпва с поне 15%

Ръстът се очаква в следващите 3-4 години заради все по-голямото търсене в Азия.

07.11.2011 | 14:31

Цените на горивата на дребно ще се повишат с 15-20 процента в следващите четири години, прогнозират анализатори от клуба ITEM към Ernst & Young. Според тях предстои краткотрайно поевтиняване на петрола, щом отшуми негативният ефект от сътресенията в Либия и урагана Айрийн в Съединените щати. Скоро след това обаче цените отново ще бъдат тласнати нагоре от нарастващото търсене в бързо развиващите се икономики на Източна и Югоизточна Азия.

Според Нийл Блейк, старши икономически съветник на клуба ITEM, до пет години цените на дребно на безоловния бензин във Великобритания ще се повишат от сегашните 1.34 до 1.54 лири. Най-късно през 2013 година увеличението ще е факт и ще започне да подяжда осезаемо доходите на домакинствата, коментира Блейк пред лондонския Daily Telegraph. "Нарастващите нужди на развиващите се пазари ще осигурят сериозен инфлационен натиск", смята Блейк.

Съотнесено към сегашните цени в България, аналогично увеличение би довело до нива около 2.88-2.91 лева за литър безоловен бензин. Тогава напълването на резервоара на средно голям автомобил би струвало над 130 лева вместо сегашните 114.

fallback
fallback