fallback

400 млн.лв по-малко е получила България от ЕС

През септември фискалният резерв се е увеличил със 100 млн. лева.

01.11.2011 | 17:11 Автор: Ралица Пейчева

Към края на септември в хазната са влезли с 387.7 млн. лева по-малко от предвидените пари от ЕС. Така, заедно с дупката в националния бюджет от 438.3 млн. лева, дефицитът към деветия месец от годината възлиза на 826 млн. лева или 1.1% от прогнозния БВП за 2011.

От началото на годината досега, България е получила едва 270 млн. евро от договорените пари по оперативните програми. Проблемът със забавените плащания е, че страната ни все още не може да докаже всички разходи, които е направила по финансирането на ключови инфраструктурни проекти. Такъв например е магистрала „Тракия“, за която все още не сме получили записаното в разчетите. Според някои анализатори има вероятност България да не получи навреме договорените средства и това да тласне бюджетния дефицит в тревожни граници.

В същото време до края на септември страната ни е превела 528.1 млн. лева в бюджета на ЕС, до края на годината трябва да платим още 283.3 млн. лева.

За разлика от предходното тримесечие, както данъчните, така и митниците започват да наваксват изоставането в събираемостта. От данните на финансовото министерство става ясно, че общите приходи за деветте месеца са 18.354 млрд. лева, което е изпълнение на 70% от годишния план. Това е с 5.7% повече отколкото година по-рано, а причината е увеличените приходи от косвените данъци. Ръстът на постъпленията от налозите обаче е твърде слаб и се дължи по-скоро на факта, че миналата година нивото на приходите в хазната достигна дъното.

Разходната част на бюджета за 201 е изпълнена на 68.1%, показват още данните на министерството. За периода януари - септември са похарчени 19.179 млрд. лева, което е с 305 млн. лева повече отколкото по същото време през 2010.  

В края на септември, фискалният резерв е нараснал със 100 милиона, като достига 5.1 млрд. лева. Резервът се увеличава за втори пореден месец, след като през юли той намаля рязко с 300 милиона до 4.9 млрд. лева.

fallback
fallback