Акцизът върху метана в сила от лятото

Дянков се отказал да пипа резерва заради предстоящите плащания по външния дълг.

31.10.2011 | 17:27 Редактор:
Акцизът върху метана в сила от лятото
Акцизът върху метана в сила от лятото

Акциз върху метана все пак ще бъде въведен, но от 1 юли догодина, а не от 1 януари, каквито бяха първоначалните планове. Ставките ще са наполовина по-ниски от предварително заложените в Закона за акцизите и данъчните складове, увери финансовият министър Симеон Дянков след правителственото заседание, на което бе одобрен проектобюджетът за следващата година.

Останалите промени в данъчните закони са като цяло незначителни. От догодина малките пивоварни ще плащат по-нисък акциз върху бирата, а пък вземания на стойност под 1 лев ще бъдат опрощавани от хазната.

В приетия от кабинета проект за Бюджет 2012 има далеч по-забележима корекция. След силния обществен натиск финансовият министър се отказа да намалява недосегаемия праг на фискалния резерв и той остава 4.5 млрд. лева, а не 3 млрд., както беше залегнало в първоначалния проект. Дянков обясни поправката с предстоящото през януари 2013 огромно плащане по външния дълг на страната (1.8 милиарда лева). „Ще трябва да мислим как да намерим тези милиард и осемстотин милиона и искахме да привлечем вниманието", обясни Дянков. "Има два начина: единият е чрез нов дълг - държавни ценни книжа на вътрешния пазар или еврооблигации; а вторият е чрез приватизация", добави финансовият министър.

Дянков уточни също, че разчетите за следващата година са правени на база 1% икономически ръст. Иначе в проектобюджета е записано, че икономиката ще нарастне с 2.9%.

В приетия проект са заложени над 1 млрд. лева повече приходи в сравнение с 2011. Дянков очаква, че Агенция „Митници“ ще успее да събере с 900 милиона лева повече, отколкото тази година. Експерти обаче се съмняват доколко реалистично е това на фона на миналата година, когато ведомството на Ваньо Танов надхвърли предварително заложените приходи с доста скромните 3.7%.

Все още не е ясно и дали Националната агенция по приходите ще успее да събере планираното. Въпреки това в разчетите за догодина са заложени с над 700 милиона лева повече от ДДС. За първите 6 месеца на тази година в хазната са влезли общо 4.6 милиарда от косвените налози, което е 45% от предвиденото. „Именно косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва, че все още няма раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат от потребителите“, обясни за Bulgaria On Air финансовият анализатор Димитър Иванов.

 

МАЛКИ РАДОСТИ
Ден след втория тур на изборите се разбра, че не всички пенсии, а само най-малките по размер (до 200 лева), ще бъдат увеличени от началото на следващата година. Ще нараснат и помощите за майчинство - от сегашните 240 на 270 лева месечно.