Прогнозите за бюджета може да не се сбъднат

Управляващите твърде много разчитат на пари от ЕС, посочват от КНСБ.

28.10.2011 | 12:14
Прогнозите за бюджета може да не се сбъднат

Управляващите предлагат консервативен бюджет за 2012 г. Това стана ясно от думите на Валентин Стоянов, съветник към Парламентарната комисия по икономика в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
От КНСБ за поредна година искат промени в предложения финансов план. В сутрешния блок Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ посочи, че заложените приходи са подценени и е рисковано да се залага толкова много на усвояването на европейските средства.

Икономическият съветник Валентин Стоянов  смята проектобюджета за 2012 година за реалистичен. Според него не се налагат и сериозни изменения в така предложения данъчен пакет. Плоският данък, отричан от синдикатите, ще се запази в този размер, както и сегашното равнище на ДДС. „На практика единствено увеличение на данъчно-осигурителната тежест ще дойде по линия на минималните осигурителни прагове – отбеляза Валентин Стоянов. - Там ще има ръст от 6,8 на сто, който не се приема радушно от предприемачите, при туризма имаме 14% на осигурителните прагове.“
Не така оптимистично прозвуча позицията на синдикалиста Николай Ненков, който смята, че националните средства са подценени. Ненков изтъкна, че предложеното увеличение на заплатите на чиновниците, ангажирани с европроекти, което е прилагано като мярка и преди,  няма да стимулира ефективното усвояване на парите от европейския съюз.

 „Почти изцяло се разчита на европейските средства – заяви на свой ред вицепрезидента на КНСБ  Николай Ненков. - Приходите в бюджета според нас са подценени,а прекомерното разчитане на европейските средства е една пасивна позиция и се чака външните фактори да ни извадят от това състояние. Съществува риск. Виждате какво е усвояването на европейските фондове. Макар че се е подобрило - то все още е много ниско. Съществува риск тези прогнози силно да не сбъднат.“

Ненков настоя занапред да се фиксира и размера на фискалния резерв и напомни старо предложение на КНСБ за въвеждане на облагаемия минимум. Валентин Стоянов пък очерта възможни фискални промени в бъдеще.
Според него е възможно да се помисли за премахване на данъка върху дивидентите или за намаляването му.
 „Може да се мисли за намаляване на облагането от 15 на 10% за представилите с търговските дружества,“ подчерта Валентин Стоянов, съветник към Комисията по икономика в НС.

В заключение Николай Ненков  заяви, че КНСБ няма да приеме  предложения проектобюджет и прогнозира сериозни промени в изготвените текстове от екипа на финансовия министър.  „Според мен със сигурност ще падне акцизът върху природния газ, използван за топлоенергия – коментира Николай Ненков. -  Ще паднат измененията, които ощетяват туроператорите и ги кара да начисляват вместо 9% - 20%, т.е. да не могат да ползват преференциалната ставка.“

В проектобюджета за 2012 г. се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 милиард, инфлация е малко под 2 на сто, а   ръстът в икономиката 2,9 на сто.