ЕК иска България да промени условията по ДДС

От Брюксел посочват, че при сега действащите условия при ДДС данъчнозадължени лица, които са обект на ревизия, са ощетени от нашето законодателство.

27.10.2011 | 17:16 Редактор:
ЕК иска България да промени условията по ДДС
ЕК иска България да промени условията по ДДС

Европейската комисия поиска България да промени условията на Данъка добавена стойност за компании, които търгуват с европейски партньори. Транзакциите между България и страните от Европейския съюз подлежат на двойно законодателство, тъй като сроковете у нас за възстановяване на ДДС не са уеднаквени с тези от Брюксел.
От Брюксел посочват, че при сега действащите условия при ДДС данъчнозадължени лица, които са обект на ревизия, са ощетени от нашето законодателство докато при синхронизирането с Европейския съюз условията ще са по-леки. Така например според приетия от родния парламент закон за ДДС лице или компания с данъчни задължения получава обратно сумата по ДДС едва след края на данъчната проверка. Така тези, които оперират с финанси от България към Европейския съюз си чакат парите два пъти по-дълго. Така формулираните правила са пречка пред чуждестранните инвеститори и най-вече за смесените компании. Тъй като сроковете за ревизиите се определят от националното законодателство, ЕК призовава България да съкрати сроковете като препоръчва да се приемат средните за ЕС. В случай, че задлъжнялото лице желае да му бъде възстановена сумата по ДДС преди края на ревизия, то трябва да представи банкова гаранция или обезпечение за два пъти по-дълъг период. Днешното искане на ЕК е под формата на мотивирано становище. Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, Комисията може да сезира съда на Европейския съюз за нарушение на директивата за ДСС и принципа за пропорционалност.