fallback

Спестяванията се увеличават, кредитирането остава свито

Проблемните заеми вече надхвърлят 13.5%.

25.10.2011 | 15:03 Автор: Ралица Пейчева

Въпреки уверенията на финансовия министър Симеон Дянков, че страната ни е в отлично фискално здраве и призивите му за повече инвестиции, българите предпочитат да спестяват, а не да харчат парите си, за да подпомогнат икономиката. Само за септември, депозитите на гражданите са нараснали с 301 милиона лева, показват последните данни на БНБ. Ръстът на годишна база е почти 14%. Корпоративните влогове са се увеличили с 337 милиона.

Банкери обясниха пред Bulgaria On Air, че ръстът на депозитите се дължи главно на необходимостта на кредитните институции от свежи пари. „Повечето трезори в момента провеждат активни кампании с цел привличане на нови средства. В последните месеци особено бързо нарастват влоговете в евро“, поясни Веселин Ганчев, анализатор в една от водещите банки на пазара у нас.

В същото време, хората от бранша не крият, че въпреки повишения номинал на депозитите, едва 5% от домакинствата държат близо 70% от влоговете в банките. Тази теза беше изложена още през лятото в доклад на „Уникредит Булбанк“. Икономистите са единодушни, че гражданите с по-големи спестявания са продължили да увеличават размера им, докато тези с по-малки депозити дори теглят.

На фона на нарастващите депозити, кредитирането все още остава слабо, а проблемните заеми вече надхвърлят 13.5%. Потребителските кредити към края на септември възлизат на 7.5 милиарда лева, което е с 0.4% по-малко отколкото по същото време миналата година. Минимален ръст има единствено при ипотеките.  

Очаква се в края на октомври БНБ да публикува обобщени данни за третото тримесечие.

 

Общо кредитите и овърдрафти, отпуснати от банковата система към края на септември: 51.6 млрд. лв.

Лоши и преструктурирани кредити: 8.8 млрд. лв.

Потребителски кредити: 7.5 млрд. лв.

Ипотечни кредити: 8.7 млрд. лв.

Нефинансови предприятия и овърдрафти: 32.6 млрд. лв.

fallback
fallback