Бизнесът не иска увеличение на минималната работна заплата

Министърът на икономиката подкрепи повишението.

25.10.2011 | 13:00 Редактор: Ралица Пейчева
Бизнесът не иска увеличение на минималната работна заплата

След като вчера стана ясно, че финансовото министерство подкрепя идеята за увеличение на минмалната работна заплата от 270 на 290 лева, министърът на икономиката Трайчо Трайков също приветства искането на Тотю Младенов. "С оглед на изключително ниските нива на минималната заплата и на това, че има хора, които наистина я получават, аз съм твърдо "за" при условие, че наистина можем да си го позволим", каза Трайков. Той направи уточнение, че най-важният измерител за българската икономика не е минималната заплата, а средната.

В същото време обаче, бизнесът отправи сериозни критки към кабинета относно обсъжданото повишение. Увеличението на минмалното трудово възнаграждение е прокризисна мярка, която задълбочава проблемите на пазара на труда, твърдят от Българска стопанска камара. „По този начин ще нараснат публичните разходи, в момент, когато говорим за „затягане” на фискалната дисциплина. Мотивите на кабинета са несъстоятелни“, пише в официалната позция ка на камарата. Според бизнесът, битовото потребление е базирано на над 80% внос, а това крие риск от нарастване на валутния дисбаланс на страната при недостига на чуждестранни инвестиции, особено в условията на валутен борд.

От проектобюджета за догодина става ясно, че пенсиите няма да бъдат повишавани през 2012. Без промяна остават осигуровките, социалните плащания и обезщетенията. Поради тази причина, работдателите определиха като прокризисно решението за увеличение на минималната работна заплата. „Това ще доведе до натиск върху малкия и среден бизнес и закриване на работни места“, смята Божидар Данев от БСК.

Увеличението на минималното трудово възнаграждение все още не е записано в законопроекта за държавния бюджет. Той ще бъде разгледан отново на заседанието на кабинета идния понеделник, а дотогава Националния съвет за тристранно сътрудничество трябва да даде своето становище.