Правителството пак посяга към резерва

В проектобюджета за 2012 минималният праг е снижен от 4.5 до 3 милиарда лева.

24.10.2011 | 17:03 Редактор:
Правителството пак посяга към резерва
Правителството пак посяга към резерва

Правителството се готви да намали още веднъж минимално допустимия размер на финансовия резерв на страната, стана ясно след първото обсъждане на проектобюджета за 2012 на закрито заседание на Министерски съвет вчера. В подготвения от Министерство на финансите проект е записано, че фискалният резерв не може да пада под 3 милиарда лева. Тази година прагът бе 4.5 милиарда.

Това е второто орязване на резерва при управлението на настоящия кабинет. През 2009 правителството на Бойко Борисов завари резерв от 8 милиарда лева при минимален праг 6.8 милиарда. Значителна част от тези средства обаче отидоха, за да покрият наследени от предишния кабинет плащания и негативните ефекти от световната криза.

„През последните три години страната натрупа бюджетен дефицит от 5.5 млрд. лева,голяма част от него беше финансирана именно с пари от фискалния резерв – коментира пред Bulgaria On Air Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика. - От тази гледна точка е логично да бъде заложен по-нисък таван. Ако обаче се наложи да бъдат плащани непредвидени разходи, кабинетът ще разполага с много малко средства, защото по последни данни около 1.7 млрд. лева от резерва всъщност са парите на Сребърния фонд, които няма как да бъдат пипани“.

В обсъдения днес проектобюджет са заложени над 1 млрд. лева допълнителни приходи в сравнение с 2011. Оптимистичните очаквания на експертите от ведомството на Симеон Дянков са основани почти изцяло на увеличаването на средствата от европейските фондове. От косвени данъци се предвижда в хазната да влязат около 7.1 милиарда лева, при 6.8 млрд. тази година. Очаква се и приходите от акцизи да бъдат с около 300 милиона лева повече – общо 4.1 милиарда.

В същото време обаче постъпленията от  ДДС и акцизи все още сериозно изостават, а в приходите от преките данъци има съвсем незначителен ръст спрямо критичната 2010.

„Ако има нова световна рецесия, не виждам как ще държавата ще събере заложените суми - коментира Петър Ганев. - При реален ръст на икономиката от 2 - 2.5% няма да има проблем, но това засега са само прогнози. Прави впечатление, че в разчета за 2012 са записани повече пари от подоходния данък, но при корпоративния са по-малко. Това е показателно за отражението на кризата у нас и състоянието на българските фирми, които силно намалиха печалбите си“.

За 2012 екипът на Дянков залага 1.35% бюджетен дефицит. Според някои анализатори страната ни може да си позволи и по-голяма „дупка“, но това няма да доведе до реални позитиви за икономиката ни.

В проектобюджета изрично е записано, че този път няма да има задържане на плащанията към бюджетни организации, както се случи през 2009 и 2010. Заложената инфлация е под 3%, но през ноември ще има нови преизчисления заради динамичната икономическа обстановка в еврозоната и в ЕС.

Проектът за новия бюджет ще бъде разгледан отново на заседанието на кабинета идния понеделник.