Дянков: Намаляваме парите на силовите министерства

Държавните разходи през 2012 трябва да спаднат с 20-30 млн. лева, казва финансовият министър след първото обсъждане на новия бюджет.

24.10.2011 | 13:27
Дянков: Намаляваме парите на силовите министерства

(Обновена в 13:58)

Силовите министерства ще получат по-малко пари, отколкото през 2011, заяви вицепремиерът Симеон Дянков на излизане от закритото заседание на кабинета, на което за пръв път беше разгледан проектът за Бюджет 2012.  

Дянков уточни, че Министерството на вътрешните работи ще получи под 1 млрд. лема за 2012 г., а отбраната – с около 10 млн. лева по-малко от тазгодишния си бюджет. Според Дянков най-много е намален бюджетът на разузнаването – с 20%. Вицепремиерът обаче отказа да коментира повече цифри.

„Като цяло бюджетът за 2012 в номинал е същият като през 2011. Дори планираме да похарчим с  около 20-30 милиона лева по-малко. Това е заради нашата цел да намалим дефицитът, така че следващата година да е под 1.5 % или около 1.1 милиарда лева“, обясни Дянков.

Един от основните упреци към правителството досега бе, че харчи повече пари за сигурност и подслушване, отколкото за образование, наука и социална политика. Заради това Дянков още в края на лятото намекна, че планира съкращаване на субсидията за МВР. Това предизвика острата реакция на вътрешния министър Цветан Цветанов ("Не Симеон Дянков е човекът, който определя какъв ще бъде бюджетът. Има премиер и Народно събрание”).

Прогнозната инфлация за 2012 е малко под 2%, а ръстът на БВП – 2.9 на сто.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че на социалните партньори в четвъртък ще бъде предложено от 1 април догодина, минималната работна заплата да бъде увеличена от 270 на 290 лева. Според финансовия министър  това ще струва на хазната около 23-25 млн. лева.

Бюджетът за образование ще бъде увеличен  с 45-50 милиона лева. Бюджетът за догодина на Министерството на труда и социалната политика ще бъде същият. Няма да има промяна и в бюджетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Министерството на здравеопазването, съобщиха ресорните министри.

Очаквайте подробности.