fallback

Ръстът на БВП се забавя, но остава над средното за ЕС

Нетният износ отново е двигател на растежа през второто тримесечие

20.10.2011 | 14:59

„Юробанк И Еф Джи Груп“ понижи прогнозата си за икономическия ръст в България за тази година от предишните 3.2%, дадени през март, на 2.9% сега. Въпреки това в последния доклад на финансовата институция се посочва, че вътрешното търсене в страната ни и частното потребление набират скорост през второто тримесечие на годината и ще продължат да нарастват.

Заради подобреното усвояване на еврофондовете и приватизационната програма на правителството е възможно инвестициите постепенно да се повишават, пише още в документа.

Предвижданият ръст за 2012 е 3.5%. Според финансовия министър Симеон Дянков обаче, икономиката на България ще нарасне с 2.8 до 2.9% през следващата година. Докладът отбелязва, че след много динамичен старт през първото тримесечие растежът на българския БВП се забавя през вторите три месеца на годината до 2% на годишна база в сравнение с 3.3% през първото тримесечие, но остава над средния за страните от Европейския съюз. Нетният износ отново е двигател на растежа през второто тримесечие, като допринася най-силно за ръста на БВП.

Според експертите на „Юробанк“, добрата новина е, че икономиката ни продължава да се възстановява, макар и с по-бавни темпове, а частното потребление се стабилизира, докато инвестициите вече не са спирачка за икономическата активност.

България остана незасегната от разпространението на неблагоприятни финансови последствия от задълбочаващата се дългова криза в еврозоната. В действителност България е сред малкото страни, чийто рейтинг беше подобрен от „Мудис”.

fallback
fallback