fallback

Парите от емигрантите се увеличават

До август живеещите в чужбина са изпратили легално у нас над половин милиард евро.

19.10.2011 | 15:43 Автор: Ралица Пейчева

Въпреки кризата сумите, с които българските емигранти подпомагат роднините си в страната, се увеличават. За първите осем месеца на годината българите в чужбина са изпратили в страната около 530 млн. евро, показа справка в статистиката на БНБ. За същия период на миналата година сумата е била 521 млн. евро.

По данни на централната банка най-сериозен е притокът на средства от колонията в Италия. Най-малко, спрямо броя на емигрантите, са парите от САЩ и Канада. Статистиката на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път. Според анализатори обаче това е само върхът на айсберга. Едно сравнително скорошно проучване показа, че едва 36% от емигрантите използват банкови трансфери и други легални пътища за парични преводи. Друга значителна част предпочитат да носят парите лично или да ги пращат по познати. На всичкото отгоре изследването обхваща само легалните имигранти, за които БНБ разполага със статистика – те са около 370 000 души. По данни на Европейската комисия българските емигранти са 220 000 души, а според някои независими оценки надхвърлят милион.

Нарастването на постъпленията от емигрантите, дори и с малки темпове, е положително явление за икономиката, коментира анализаторът Дарин Иванов коментира за Bulgaria On Air. „Тези средства намаляват бедността и имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите", подчертава Иванов.

fallback
fallback