Moody’s постави под лупа рейтинга на Франция

Предупреждението на рейтинговата агенция идва точно преди планираната среща на ЕС, на която се очаква да бъдат обсъдени мерки в подкрепа на финансовата система в региона.

18.10.2011 | 13:17 Редактор: Мариета Иванова
Moody’s постави под лупа рейтинга на Франция

Отлагането на решението за европейския спасителен план, в който Франция има основна роля, може да коства на страната високия й кредитен рейтинг от три пъти А, предупреди Moody’s.  В следващите три месеца рейтинговата агенция ще наблюдава отблизо финансовите и икономическите реформи в страната, които могат да повлияят на стабилността на оценката.
Решението на Moody’s да постави под лупа високия рейтинг на Франция  провокира нови съмнения върху усилията на Европа да въведе в ред кризата около суверенния си дълг.
Американската рейтингова агенция заяви късно вчера, че може да присъди негативна перспектива на рейтинга от три пъти А на Франция през следващите три месеца, ако помощта за спасяване на банките и останалите държави от еврозоната натежи прекалено на бюджета на страната. Предупреждението на Moody’s идва точно преди планираната среща на лидерите в ЕС, на която се очаква да бъдат обсъдени мерки в подкрепа на финансовата система в региона, застрашена от потенциалния дефолт на Гърция. 
Френският финансов министър Франсоа Бароин подчерта пред медиите, че рейтингът от три пъти А не е застрашен, но заложеният от правителството ръст от 1.75 % към 2012 г. е прекалено оптимистичен и се очаква да бъде ревизиран в низходяща посока.
„В същото време френският кредитен рейтинг не е под заплаха и дори по- рано ще покрием изискванията за намаляване на дефицита,“ коментира Бароин пред телевизия France 2, предаdе Reuters.