fallback

България с най-висок ръст в региона през 2012

Според ЕБВР страната ще е най-малко засегната, когато дълговата криза удари и Източна Европа догодина

18.10.2011 | 12:18 Автор: Константин Томов

Дълговата криза, разтърсваща еврозоната, догодина ще се пренесе и върху тясно свързаните с нея икономики от Централна и Източна Европа, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие в специален доклад.

Поради това ЕБВР коригира драстично прогнозите си за растежа в този регион в сравнение с очакванията от началото на лятото.

Ако се съди по новите числа, България ще е от по-слабо засегнатите държави – октомврийската прогноза на ЕБВР за икономическия й ръст е 2.3 процента, спрямо 3.7 процента през юли. Далеч по-зле са Румъния (от 3.8 на 1.1%), Словакия (от 4.1 на 1.1%) и Унгария (от 2.8 на 0.5%). Всъщност според новите очаквания на банката България ще е страната с най-висок растеж в региона. Анализът на ЕБВР показва, че най-уязвими от състоянието на гръцката икономика са Албания, Румъния и Сърбия.

Експерти отбелязват, че прогнозите на ЕБВР са дори по-песимистични от тези на Международния валутен фонд, които излязоха през септември. "Икономиките в Централна и Източна Европа с тесни търговски и финансови връзки с еврозоната ще се забавят чувствително през следващата година заради двойна фискална и банкова криза в общността", коментира старши икономистът на ЕБВР Йеромин Цеелмайер, цитиран от The Wall Street Journal.

Според експертите на банката най-негативният ефект от сегашната криза върху Източна Европа ще е свиване в кредитирането, особено там, където банките са с преобладаващо западноевропейски собственици. Поради това Цеелмайер призовава за възстановяване на Виенската инициатива – план, разработен в началото на 2009, който осигуряваше ангажимента на банките с чуждестранни собственици да запазят непокътнати нивата на кредитиране.

 

ПРОГНОЗИТЕ НА ЕБВР                             юли    октомври БЪЛГАРИЯ              3.7%    2.3% РУМЪНИЯ               3.8%    1.1% СЪРБИЯ                 4.1%    2.1% ХЪРВАТИЯ              2.8%    1.9% СЛОВАКИЯ             4.1%    1.1% ПОЛША                  3.5%   2.2% УНГАРИЯ               2.8%    0.5%
fallback
fallback