Чуждите инвестиции продължават да се топят

През август притокът на капитали е намалял четири пъти на годишна база, Холандия и Кипър са основните източници.

14.10.2011 | 15:20 Редактор: Ралица Пейчева
Чуждите инвестиции продължават да се топят

Драстичният спад на преките инвестиции в страната продължава и през август, отчете Българската народна банка. За първите осем месеца на годината те са били общо 157.9 млн. евро - с 80% по-малко от същия период на 2010. Най-много капитали са влезли в страната от Холандия, Кипър и Русия. Според експерти обаче през първите две държави поради данъчни и други преимущества минават части от оборотите на български компании, като например "Лукойл". Така че дори и сериозно намалелите числа едва ли показват реалните нива на чистите чуждестранни инвестиции в България.

Статистиката на централната банка отчита и спад на българските инвестиции в чужбина – те са 67.7 млн. евро за периода януари – август, или почти два пъти под миналогодишните нива. Най-сериозните вложения на български фирми са в Германия, Великобритания и Япония.

Само за август преките чужди инвестиции у нас възлизат на 36.7 млн. евро (четворен спад на годишна база), а българските вложения зад граница - 1.1 млн. евро.

Според икономисти негативната тенденция се дължи на несигурността в еврозоната и общността. Влошаването на публичните финанси и драстичното повишаване на междуфирмената задлъжнялост също оказват влияние. Тъкмо саради влошаващите се показатели за инвестициите финансовият министър Симеон Дянков коригира прогнозите си за икономическия ръст от 3% на 2-2.5%.

Дори и да постигнем заложените в бюджета макроикономически цели, това ще бъде заслуга единствено на повишените цени на суровините и материалите, които от своя страна увеличават стойността на българския износ, коментира пред Bulgaria On Air председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него преките инвестиции ще продължават да заобикалят страната ни, докато не се се забележи явно увеличение на заетостта и спад на безработицата.