МВФ понижи прогнозата си за азиатската икономика

Фондът прогнозира, че БВП в азиатския регион ще бъде средно 6.3% през 2011 и 6.7 на сто през 2012 г.

14.10.2011 | 13:08
МВФ понижи прогнозата си за азиатската икономика

Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономическия растеж в Азия. Дълговите проблеми в Европа и страховете за американската икономика дават силно отражение и на азиатския континент, категорични са анализаторите.
МВФ смята, че рисковете за Азия са с ясна посока надолу, заради притесненията за икономиките на най-големите й експортни зони. Фондът прогнозира, че БВП в азиатския регион ще бъде средно 6.3% през 2011 и 6.7 на сто през 2012 г.
През април институцията очакваше 7 % ръст и за двете години. Икономистите смятат, че съществува и риск от отлив на капитали, а инвеститорите може да изтеглят големите си експозиции, които подпомагат азиатските пазари от 2009 г. насам. Освен това инфлацията в множество азиатски страни е висока и това създава пречки пред потреблението. Въпреки негативната си прогноза, МВФ отбеляза, че инфлационният натиск може да намалее, след като цените на храните и енергийните ресурси постепенно се стабилизират. Лидерите в Азия са изправени пред деликатна ситуация, допълват от фонда. Те трябва да предпазят страните си от рисковете пред икономическия растеж и да ограничат влиянието на дълговата криза в Европа и икономическата нестабилност в Съедините щати.