Германия не може да спаси всички затънали страни

Според икономиста Лъчезар Богданов правилното решение е да бъде наложена по-стриктна финансова дисциплина

13.10.2011 | 08:32 Редактор: Ралица Пейчева
Германия не може да спаси всички затънали страни

„Издаването на еврооблигации изглежда много благоприятно, но в дългосрочен план това не е най-разумното решение“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air финансовият анализатор Лъчезар Богданов. Всички очакват Германия да подпише празния чек, но тя не може да спаси всички затънали страни, категоричен е той. „При създаването на еврозоната бяха заложени критерии за финансова стабилност, които в момента не се спазват. Решението на тази сложна ситуация е затягането на дисциплината и изграждането на механизъм, който да накара държавите да следват фискалните правила“, обясни Богданов.

Той допълни, че Германия би могла да спаси Гърция, но няма как да помогне на Италия, Испания или Франция. Забавянето на работещо решение за справяне със ситуацията обаче повишава цената на ресурса, който трябва да бъде инвестиран, посочи още анализаторът.  

Издаването на общи облигации от страните в еврозоната бе едно от най-често обсъжданите предложения за излизане от дълговата криза, но срещу него има силна съпротива от страна на Германия. Смята се, че издаването на еврооблигации ще намали атаките на спекулантите, които избират най-слабите страни в еврозоната. В същото време те ще натоварят с допълнителни разходи за лихви страни като Германия.