Малкият и среден бизнес има проблем с финансирането

Все по-трудно е тегленето на банков кредит без европейски гаранции заради високите лихви.

12.10.2011 | 14:22 Редактор:
Малкият и среден бизнес има проблем с финансирането
Малкият и среден бизнес има проблем с финансирането

България е на последно място по отпускане на банкови заеми за бизнеса, а в същото време малките и средни фирми все трудно усвояват пари по европрограми именно поради липсата на начални финансови ресурси.
В резултат на продължаващата вече няколко години криза предприемачите активно са се заели с преструктуриране на бизнеса си. В много сектори е особено актуално т.нар. управление на промяната. 
„В редица брашнове пазарът се свива и то драматично, докато в други се откриват нови възможности,“ сподели в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR Елеонора Негулова от Националното сдружение за малък и среден бизнес.
Оттук и в някои сектори заетите лица намаляват, докато в други се увеличават. Друга интересна тенденция е наемането на персонал по програмите за т.нар. субсидирана заетост. Ресурсите, които осигурява Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ са големи. „Нещо повече, програмата осигурява 100 % безвъзмездно финансиране,“ отбеляза Елеонора Негулова. По нейните думи достъпът до финанси за малкия и среден бизнес е проблем. От бранша ползват основно средства от европейските фондове. Все по-трудно е тегленето на банков кредит без европейски гаранции заради високите лихви.
Научете какво още сподели в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR Елеонора Негулова от видео файла.