От 2012 с акциз и върху природния газ

Въвеждането на налог върху горивото ще се отрази на цената на парното, смята председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев

11.10.2011 | 18:51 Редактор: Ралица Пейчева
От 2012 с акциз и върху природния газ

Търговията с природен газ да се облага с акциз от 2012 г., предвиждат предложените от Министерството на финансите промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Ако измененията бъдат одобрени от парламента, акцизната ставка за природния газ, използван като моторно гориво, ще бъде 1.70 лв. за 1 гигаджаул, а за синьото гориво за отопление – 0.20 лв. за гигаджаул. Газът, който се използва за битови нужди, няма да се облага с акциз.

От началото на 2012 г. се вдигат и акцизните ставки върху газьола и керосина от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра. Увеличението е с  2.44%, изчисляват експертите на финансовия министър Симеон Дянков. Мотивите за повишението на ставките са ангажиментите на страната ни към Европейския съюз и достигането на минималните нива на облагане в общността.

Въвеждането на акциз за природния газ ще се отрази и на парното. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев . „Не мога да коментирам данъчната политика, която има държавата, но сме длъжни да се съобразяваме при определяне на крайните цени на природния газ и парното с всички данъци и такси, тъй като това са разходи, които няма как да бъдат избегнати”, заяви Семерджиев. По думите му всички данъци и такси се включват автоматично в крайната цена, така че с колкото са те по-високи, с толкова ще се увеличат и цените на природен газ, дизел и други.