fallback

Златото – новата инвестиционна валута?

Налице са всички индикации за подобно твърдение, заяви Валентина Григорова–Генчева, директор „Злато и нумизматика“ към ПИБ.

11.10.2011 | 12:27

Благородните метали се радват на изключително голям инвестиционен интерес през последните месеци. Златото се търси във всичките му форми- като инвестиционен метал, като нумизматика, а дори и под формата на бижута и медальони. Ценният метал е поскъпнал с около 14% от началото на годината. Напълно възможно е златото да стане новата инвестиционна валута. „Налице са всички индикации за подобно твърдение - заяви Валентина Григорова – Генчева, директор „Злато и нумизматика“ към Първа инвестиционна банка в сутрешния новинарски блок на телевизия Bulgaria ON AIR. - Показателно за това е задържането на добивите на злато в Русия, Китай и Индия. Нищо не се предлага на международните пазари, а добитото се съхранява в националните банки на цитираните държави.  Имайки предвид, че са членове на БРИКС, не е изключено да използват златото като гарант за плащанията между тези страни,“ подчерта Валентина Григорова – Генчева.Основната причина за поскъпването на златото е, че е ограничен природен ресурс. „Остават твърде малко количество злато, които да бъдат добити. Към днешна дата над 85 % от златото е в частни ръце и  малък процент остава в централните банки,“ отбеляза Валентина Григорова – Генчева.

По думите й инфлационният индекс на златото през последните месеци е много висок навсякъде по света и една цена от над 2000 долара и нагоре е напълно реална. Оттук и повишаването на доходността на ценния метал, която може да достигне дори 20 % в зависимост от движението на стойността на златото на пазарите. Друг ключов фактор за интереса към ценния метал е неговата сигурност. Вижте коментара на Валентина Григорова – Генчева и за това кои са най-търсените форми на златото и какъв е очакваният инвеститорски интерес към ценния метал от видео материала. 

fallback
fallback