fallback

Вносът изпреварва износа с 2.4 млрд. лева

Отрицателното търговско салдо на България намалява, най-вече заради поскъпването на суровините

10.10.2011 | 16:14 Автор: Ралица Пейчева

Вносът на стоки изпреварва износа на продукция от България с 2.4 млрд. лева към края на август, показват предварителните данни на Националния статистически институт. За първите осем месеца в страната са внесени стоки  за малко над 28 млрд. лева - с 20% повече от същия период на 2010. В същото време обаче българският експорт е нараснал с още по-завиден темп – 34%, до обща стойност 25.7 млрд. лева. Основен потребител за българските стоки остава Европейският съюз (13.8 милиарда лева), а в списъка по държави водят Германия (3 млрд.) и Румъния (1.9 млрд.). Износът за трети страни е нараснал до 9.8 милиарда лева, като най-голям пазар извън ЕС е съседна Турция.

Данните на НСИ потвърждават мнението на правителствените икономисти, че износът е основният двигател на икономическия ръст в последните две години. Повечето експортно ориентирани компании вече са достигнали предкризисните нива на продажбите си. В същото време обаче значителна част от ръста на износа се дължи на нарастващите цени на суровините в световен мащаб. Като количества на изнесената продукция ръстът е далеч по-скромен, подчертават експерти.

 И при вноса основен търговски партньор на България са другите страни от Европейския съюз, от които сме внесли стоки за 14 милиарда лева. Импортът от трети страни достига 12 млрд. лева, статистиката отчита осезаемо увеличение на потоците от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур и Република Корея.

С най-голям дял от вноса са животинските и растителни мазнини. В износа доминират продуктите на химическата промишленост и необработените суровини и материали.

 

ВНОС-ИЗНОС Износ (общо): 25.7 млрд. лв. Към страни от ЕС: 13.8 млрд. лв. Към трети страни: 9.8 млрд. лв. Износ на машини: 3.7 млрд. лв. Износ на цигари и алкохол: 407 млн. лв.   Внос (общо): 28 млрд. лева От страни от ЕС: 14 млрд. лв. От трети страни: 12 млрд. лв. Внос на машини: 5.6 млрд. лв. Внос на цигари и алкохол: 300 млн. лв.Данни на НСИ за януари - август 2011
fallback
fallback