Европа се нуждае от 200 млрд.евро за банковия сектор

МВФ помага за връщане на инвеститорското доверие.

06.10.2011 | 10:02 Редактор: Вероника Денизова
Европа се нуждае от 200 млрд.евро за банковия сектор
Европа се нуждае от 200 млрд.евро за банковия сектор

Европа се нуждае от 100 до 200 млрд.евро за рекапитализиране на банките и възстановяване на инвеститорското доверие на континента, отбелязват експертите от Международния валутен фонд. Директорът на фонда за Европа Антонио Борхес заяви, че институцията може да помогне чрез съвместно инвестиране с Европейския фонд за финансова стабилност за закупуване на италиански и испански облигации.

Европейските лидери трябва да съставят разумен и ефективен план за подкрепа на банковия сектор, смятат от МВФ.
 „Фактът, че се разразиха множество разговори по повод френските банки, не е показателен, защото проблемът е широко разпространен – коментира Антонио Борхес . - Липсата на доверие и до известна степен уязвимостта на банковия сектор е обхванал цяла Европа. Никой банков сектор по света не може да устои на всеобщите спадове на доверието, следователно трябва да възстановим това доверие в цяла Европа, като определено предпочитаме европейски подход към това.”

Борхес каза още, че МВФ със сигурност ще участва във втори спасителен пакт за Гърция, остане доволнен от мерките на южната ни съседка за справяне с дълговите проблеми: „Ако има втора програма за Гърция, както се очаква, мисля, че МВФ определено ще участва при условие, че страната успее да ни убеди, че работи за постигане на правилната политика и че гръцкият дълг ще стане устойчив,” подчерта директорът на фонда за Европа.

Борхес допълни, че инвеститорите имат основание да се притесняват от евентуална рецесия. Той отрече, че мерките на МВФ за намаляване на разходите са в основата на забавянето на икономиката. Според него причините за това се крият в загубата на доверие от страна на инвеститорите и огромните дългове в региона.