Прозрачност в бюджета на ЕС с данъка върху транзакциите

ЕК очаква до 57 млрд. евро приходи в европейския бюджет от данъка върху транзакциите.

03.10.2011 | 10:40
Прозрачност в бюджета на ЕС с данъка върху транзакциите
Прозрачност в бюджета на ЕС с данъка върху транзакциите

Данъкът върху финансовите транзакции е част от темата за собствени приходи на Европейския съюз, които формират част от Европейския бюджет. Комисията очаква по този начин да бъдат събрани до 57 млрд. евро в Европейския бюджет, заяви в предаването на Bulgaria ON AIR „Брюксел 1“ Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България.
„Знаете, че бюджетът на ЕС се формира от два източника – от собствени приходи и национални вноски. В този смисъл увеличаването на собствените приходи ще намали вноските на държаните членки. Такава е идеята, за да стане възможно бюджетът да е формиран по един по-справедлив и прозрачен начин,“ отбеляза Златанова.
Преди седмица Европейският парламент прие законодателен пакет за икономическата реформа на съюза. Шестте законодателни документа, най-общо казано, целят да въведат строг ред в европейските финанси, така че да не се стига повече до кризи като гръцката, в която отделни страни години наред да харчат повече, отколкото могат да си позволят, да затъват в дългове, след което ЕС да е в положение да ги подкрепя и спасява без ясен график точно докога.
Гръцката криза, а и това, което се случва с финансите на Португалия, Испания, Италия и други страни накара Европейската комисия действа с превантивни мерки, като предложи на парламента законодателен пакет, който да й позволи да следи и когато е необходимо – да налага санкции на страни, които си позволяват дълга им да е повече от 60% от БВП, а дефицитът по текущата сметка – повече от 3%. При това, вече става много по-трудно страните-членки да блокират решение за санкции.