37 млн. евро гаранции по кредити за ББР

Бенефициенти на средствата са две дъщерни дружества на банката.

30.09.2011 | 18:05
37 млн. евро гаранции по кредити за ББР
37 млн. евро гаранции по кредити за ББР

37 млн. евро за кредити и гаранции по заеми ще получи Българската банка за развитие от Европейския инвестиционен фонд. Бенефициенти на средствата са две дъщерни дружества на банката - Микрофинансиращата институция „Джобс“ и Националният гаранционен фонд. Специално за подписването на споразуменията пристигна директорът на Европейския инвестиционен фонд Ричард Пели.
Част от договорените средства ще се използват за кредити и лизинги на микрофирми с персонал до 10 души и годишен оборот до 2 млн. лв. Максималният размер на финансирането за проектите Джобс е 25 милиона евро. За националния гаранционния фонд са предвидени 31 милиона евро. Те ще се ползват като контрагаранции по кредити за малък и среден бизнес. Ще бъдат гарантирани заеми до 500 хиляди евро. Директорът на европейския инвестиционен фонд Ричард Пели изтъкна доброто сътрудничество с банката за развитие.
 „Нашето сътрудничество се развива много добре през последните три години и особено интензивно през последните три месеца – заяви Пели. - За втори път съм в България за изминалите три месеца, за да подпиша документи, които ще улеснят финансирането на бизнеса“.
Банката за развитие е акционер във фонда. С днешните споразумения се улеснява достъпа до бизнеса до финансиране.
„За никой не е тайна, че сме в плахо излизане на кризата – коментира изпълнителният директор на Българска банка за развитие Асен Ягодин. - Затова е важно особено за малките и средни предприятия, които бяха най-сериозно афектирани от кризата, имено сега за тях е най-ценно да получат тази подкрепа“.
В процес на договаряне са и други финансови инструменти за предприемачите.