Райфайзен очаква 1.6% ръст на еврозоната за 2011г.

Икономическият спад, който ще бъде усетен и през 2012 г., заедно с очакваната неспособност на Гърция да плаща дълга си, ще повиши несигурността, смятат експертите на банката.

30.09.2011 | 11:12 Редактор: Вероника Денизова
Райфайзен очаква 1.6% ръст на еврозоната за 2011г.
Райфайзен очаква 1.6% ръст на еврозоната за 2011г.

Анализаторите на Райфайзен Рисърч понижиха прогнозата си за растеж на БВП на еврозоната за 2011 г. до 1.6%.
“Икономическата активност ще се понижи до най-ниските си нива през втората половина на тази година, когато очакваме повечето страни да отчетат спад в производството си,“ отбеляза Валентин Хофщетер, експерт проучвания в Райфайзен Банк.
Според анализатора, икономическият спад, който ще бъде усетен и през 2012 г., заедно с очакваната неспособност на Гърция да плаща дълга си, ще повиши несигурността. Затова той очаква през 2012 г. БВП да нарасне със само 0.2%. Експертите прогнозират още, че ЕЦБ ще прекрати цикъла на повишение на лихвите и да запази основаната си лихва непроменена, но по-сериозен интерес предизвиква очакването им, че еврото може да падне до нива от 1.20 спрямо долара в началото на 2012 г. По повод пазара на ценни книжа анализаторите на Райфайзен отбелязва, че периодът до пролетта на 2012 г. ще се характеризира със стабилен спад на цените на акциите и корпоративните облигации. Банкерите се базират на предположението, че в следващите месеци ще продължи натискът върху акциите както в еврозоната, така и в САЩ, а също и върху акциите в страни извън Европейския съюз. В развиващите се пазари икономическата картина е по-добра, но се очаква по-слаб растеж, от една страна заради спад в износа за развитите страни и от друга поради по-високите лихвени нива в някои страни, допълват експертите.