САЩ ще разследват големите кредитори

Лоши практики и „залози“ срещу клиентите съмняват регулаторите.

29.09.2011 | 15:33 Редактор:
САЩ ще разследват големите кредитори
САЩ ще разследват големите кредитори

Американската комисия за ценните книжа и фондовите борси започва разследване на Royal Bank of Scotland, Credit Suisse и други финансови институции. Причината: съмнителните практики при отпускане на кредити, обезпечени с недвижимо имущество, става ясно от публикация на Financial Times.
Цитирайки официални документи и длъжностни лица, отговорни за разследването, от регулаторния орган се питат дали банките не са заблудили акционерите си през 2008 г. Съмненията са свързани с манипулация на данните за количеството лоши кредити, раздадени преди и по време на финансовото фиаско. Властите се питат още дали банките са заделили достатъчно капитал, за да покрият загубите по финансовите си операции и за евентуални процедури по обезщетения.
Най-важният въпрос пред Комисията ще е дали финансовите институции са продавали на клиентите си ценни книжа обезпечени с ипотеки, неотговарящи на инвестиционните изисквания, с по-висок рисков профил и опасност от фалит. Обект на разследване ще е и дали банките са влизали в договорки с дружества със специална инвестиционна цел, залагайки зад гърба на клиентите си срещу инструментите, които преди това са им продали, завършват от финансовият всекидневник.