Протести под наслов „Няма да платим“ в Гърция

Над хиляда протестиращи влязоха в конфронтация с полицейските части, разположени пред парламента в Атина.

28.09.2011 | 10:57
Протести под наслов „Няма да платим“ в Гърция

През нощта пред гръцкия парламент отново избухнаха безредици след като депутатите приеха нов данък върху недвижимото имущество. Неговата цел е попълване на дупката в бюджета и спечелването на доверието на международните кредитори, които все още се бавят с отпускането на поредния транш от спасителната помощ за Гърция.
Над хиляда протестиращи влязоха в конфронтация с полицейските части, разположени пред парламента в Атина. Демонстрантите нападнаха с бутилки и предмети. Службите на реда отговориха със сълзотворен газ. Протестът беше организиран под мотото: “Няма да платим“. Данъкът върху собствеността е крайно непопулярен, тъй като 70% от гърците са собственици на недвижимо имущество. Това не попречи на депутатите от управляващата партия ПАСОК, които само със своите гласове успяха да прокарат новият налог, притискани от Европейския съюз и Международния валутен фонд да приведат бюджета си в ред. Преди това бяха налице опасения, че това може и да не стане, ако отново се появят оставки на депутати от ПАСОК, както това се случи по време на предишното гласуване на реформите през юни.
Както се очакваше всички опозиционни партии гласуваха против. Данъчният закон беше първият тест за способността на правителството да прокара в парламента мерките, обявени миналата седмица. Очаква се още днес или утре в Атина да пристигне мисия на кредиторите, очаквана с нетърпение от управляващите тъй като от нея зависи отпускането на новия транш от помощта за южната ни съседка.
Междувременно пред вестник Financial Times група германски и френски икономисти предложиха радикален план за разрешаване на дълговата криза в еврозоната. Съгласно него половината дълг на Гърция трябва да бъде опростен, а останалата половина да бъде поета от Европейския фонд за финансова стабилност. Авторите на плана обаче признават, че реструктурирането на дълга на Гърция може да изостри ситуацията в Испания и Италия.