Румънци регистрират колите си в България

Проблемът идва при настъпването на пътно произшествие.

27.09.2011 | 18:12
Румънци регистрират колите си в България
Румънци регистрират колите си в България

Румънци регистрират колите си в България, а след това ги карат в Румъния. Оказа се, че това е един от основните проблеми между двете страни в сферата на автозастраховането. Експерти обсъдиха темата в рамките на международната конференция с участието на страни от Югоизточна Европа.
Оказва се,че от българска страна няма проблем, румънски граждани да регистрират колите си в България. В крайна сметка по този начин в страната влизат повече пари от застраховки. Проблемът, обаче идва при настъпването на пътно произшествие.
Застрахователната компания издава полицата за България, а не за Румъния, и когато стане пътен инцидент е много трудно да се получи от българския застраховател парите от застраховката. По този начин потърпевшата страна в Румъния е силно засегната, защото не получава парите си за поправката на автомобила, стана ясно по време на пресконференцията. От застрахователите и в двете държави отчитат ръст в заявленията за обезщетения и спад в броя на застраховките.
Цената на застраховките се увеличава в съответствие с увеличението на средния брой на заявки за обезщетения, споделиха експертите.
Такъв ръст в заявленията вече има в Румъния и според експерти, това увеличение ще застигне и България.
Освен, че плащат повече за осигуровки, се оказва, че румънците се отличават от българите и по още един показател, а именно –застрахованите автомобили в Румъния са с една година по- нови от тези в България.
Въпреки по-новия автопарк и съответно по високите осигуровки, осигурените автомобили в Румъния са 90% от всички автомобили в страната, докато в България все още сме много далеч от тези стойности. И още една разлика – в Румъния застраховката „гражданска отговорност“ се плаща еднократно. У нас, след дълги дебати остана възможността тази застраховка да се плаща разсрочено.