Заетостта като ключов инструмент за развитие на икономиката

Темата обсъдиха министрите на труда от Групата на 20-те най-големи икономики в света.

27.09.2011 | 13:13
Заетостта като ключов инструмент за развитие на икономиката

Министрите на труда от Групата на 20-те най-големи икономики в света обсъждат в Париж развитието на заетостта като ключов инструмент за осигуряване на по-силен икономически растеж. Друга основна задача е засилване на социалната защита и осигуряване на ефективни социални и работнически права, без да се пренебрегва стратегията за икономически растеж.
Заетостта трябва да залегне в основата на нашите приоритети, заяви френският президент Никола Саркози, който председателства срещата на Г-20 в Париж. Начинът за създаване на работни места обаче, е тема на бъдещи дебати.
Икономисти съветват това да стане чрез отпускане на регулаторния и фискалния натиск, който пречи на компаниите да наемат работници.
Докато министрите на труда водеха своите дебати, само на две пресечки от тях френската неправителствена организация „Лекари на света“ изнесе гигантски клечки за уши с предложение за медицински преглед на ушите на участниците. Акцията се проведе с призив към световните лидери да спазват обещанията си преди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Кан през ноември.
 „Искаме от лидерите да се мобилизират и да дадат подкрепата си за най-бедните страни, най-бедните хора,“ заяви Пиер Салиньон, председател на Лекари на света.
Бавният растеж в развитите икономики рискува да превърне високите нива на дългосрочната безработица в структурна безработица, смятат от Международната организация по труда и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тяхно проучване показва, че през първото тримесечие на тази година около 40% от безработните във Франция, Испания и Япония са били без работа от повече от година. В Германия делът е 47,3%, в Италия – 50 на сто, а Южна Африка – над 68 на сто.
Най-скоростно дългосрочната безработица нараства в Канада, Испания и Великобритания. В Съединените щати още в началото на годината делът на хората без работа се е утроил до исторически нива. Организациите призовават лидерите от Г-20 да превърнат създаването на работни места в основен макроикономически приоритет.
икономика, лидери, работни места, макроикономически приоритет, дългосрочна безработица, развитие, работа