Еврото удари десетгодишно дъно спрямо йената

Пазарът следи решение на немското правителство и Бундестага за спасителния фонд.

26.09.2011 | 17:58 Редактор: Кузман Илиев
Еврото удари десетгодишно дъно спрямо йената
Еврото удари десетгодишно дъно спрямо йената

Спадовете на глобалните финансови пазари удариха 14-месечно дъно в понеделник. Еврото не беше пожалено, записвайки най-слабите си нива спрямо японската  йена от 10 години насам. Страховете са подклаждани от неуспеха на европейските политически лидери да намерят решение на дълговата криза до момента. Големите различия остават по въпроса дали ЕЦБ да се намеси на пазара, подкрепяйки банковата система и затрупаните в дългове правителства. Страховете на инвеститорите са свързани още се вероятността Гърция да не получи поредната порцията спасително финансиране.

 „Изключително важно е как ще реагира немското правителство по отношение на Европейския финансов спасителен фонд – смята брокера Оливър Рот. - Важно е правителството да действа решително и с мнозинство, за да се успокоят инвеститорите.“
Предстои да видим дали Европа ще успее да увеличи Финансовия фонд за стабилност, който досега разполага с 440 млрд. евро. Въпреки слабото представяне спрямо йената, днес еврото се търгува на нива 1.3518 за долар или лек ръст от 1 на сто спрямо американските пари.