Банкери се подготвят за банкрута на Гърция

Ръководителите на водещите финансови институции сравняват рисковете за финансовите пазари със срива, последвал банкрута на Lehman Brothers.

26.09.2011 | 14:00
Банкери се подготвят за банкрута на Гърция
Банкери се подготвят за банкрута на Гърция

Банкерите се подготвят за банкрута на Гърция и единствената им надежда е свързана с възможността Европа да стабилизира  банковата система до такава степен, че да не се стигне до ефекта на доминото и за останалите страни в еврозоната. Ръководителите на водещите финансови институции  сравняват рисковете за финансовите пазари със срива, последвал банкрута на Lehman Brothers. Това беше отбелязано по време на конференцията на Международния валутен фонд и Световната банка, състояла се през уикенда, отбелязва Reuters.
Най-големите опасения са свързани с варианта Гърция да спре да изплаща държавния си дълг, който е на стойност 340 млрд. евро, и това да предизвика масова разпродажба на дълговете на други страни от еврозоната.
Изпълнителният  директор на Citigroup Викрам Пандит твърди, че „директните експозиции на европейските банки към Гърция могат да бъдат управлявани“, а прогнозата е,  че ще има огромен шок от страна на търсенето. „Реалността е, че всички ние трябва да очакваме ефекти върху брутния вътрешен продукт, ако има шок от страна на търсенето. Тези ефекти ще бъдат значителни и ще засегнат бизнеса”, категоричен е банкерът.
Финансистите предупреждават, че ситуацията е песимистична и фалитът на Гърция е най-вероятния сценарий. От друга страна,  президентът на Немската банкова асоциация Андреас Шмиц смята, че изолиран фалит на Гърция би бил ситуация, с която Европа ще може да се справи, макар да се наложи отписването на доста повече от предвидените 21% от стойността на гръцките дългове. Според други прогнози, цитирани от Reuters, може да се стигне  до отписване на 60-80 на сто от стойността на гръцките облигации. Изправени пред такава ситуация, те искат предоговаряне на условията от Меморандума от  юли, които предвиждаха отписване на 21 на сто от дълга на южните ни съседи.
От началото на годината водещите банки от Европа и САЩ са набрали капитал на стойност 100 млрд. долара. Такива действия стават все по-трудни, заради спада в цените на акциите на банките, поради което не малко от финансовите институции ще имат нужда от държавна помощ.
За да бъде избегнато случилото се след банкрута на Lehman Brothers, трябва да бъде представен мащабен план за подкрепа на финансовия сектор и изкупуване на държавни и банкови дългове.