Оптимизъм завладя лидерите от Г-20

Лидерите на най-големите икономики в света споделиха, че ситуацията около кризата в Гърция е по –различна, от възприеманото.

24.09.2011 | 23:21
Оптимизъм завладя лидерите от Г-20
Оптимизъм завладя лидерите от Г-20

Икономическите проблеми на САЩ и еврозоната бяха основна тема на срещата на Г-20. Ръководителите най-големите и бързо развиващите се икономики обърнаха особено внимание на ситуацията в Гърция.

Френският финансов министър Франсоа Барон заяви, че планът от 21 юли за отпускане на още финансови средства за Гърция и за разширяване на Европейския механизъм за финансова стабилност вече е задвижил действията, необходими за стабилизиране на еврозоната.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише пък подчерта, че ситуацията като цяло е "много, много различна от възприеманото". Подобен оптимизъм изрази и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, според когото положението е много по-добро, отколкото мненията, и предположи, че нова рецесия "не е вероятна". На този фон, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард отново призова за единни действия срещу забавянето на световната икономика.

И въпреки изразения оптимизъм на срещата на Г-20- Лагард предупреди, че черни облаци са надвиснали над Европа, а в САЩ витае несигурност.Лагард направи своето изявление във Вашингтон, където се проведе срещата между МВФ и Световната банка. Пак там, Антонио Боргес, ръководител на департамента на МВФ за Европа, заяви, че европейските банки могат да поемат гръцкия дълг, независимо, че това ще струва скъпо. Според него обаче, по-голяма ще бъде опасността ако гръцката криза зарази останалите страни от еврозоната. Боргес изрази и резерви относно включването на частни кредитори във втория спасителен план за южната ни съседка. Участието на частния сектор е ключова част от втория спасителен план, съгласуван от европейските лидери и частни кредитори на 21 юли, който очаква ратификация от 17-те страни-членки на еврозоната.