МВФ предупреди за опасна фаза пред световната икономика

Според оценката на международната финансова организация глобалният ръст ще се свие до 4% през 2012 г., при 5 % през 2010 г.

21.09.2011 | 09:33
МВФ предупреди за опасна фаза пред световната икономика

МФВ предупреди, че глобалната икономика навлиза в опасна фаза на рязък спад на ръста. В последния си доклад за световната икономика МВФ отбелязва, че продължаващите политически и икономически спорове в САЩ и еврозоната, може да предизвикат връщане към рецесия. Според оценката на международната финансова организация глобалният ръст ще се свие до 4% през 2012 г., при 5 % през 2010 г. Причините са във финансовите обрати в еврозоната.
 „Политиците в еврозоната остават една крачка зад пазарите и смятам, че сме много ясни в посланието си към ЕС и останалите страни. Европа трябва да действа единно и пример за това е решението от юли за ролята на Европейския спасителен фонд,“ коментира Оливие Бланшар, главен икономист в МВФ.
Ръководителят на отдел „Световна икономика“ в МВФ Йорг Декресин посочи, че гръцкото правителство е мотивирано страната да остане еврозоната. По думите му държавите от европейския монетарен съюз също искат да  запазят целостта на организацията.
Според прогнозата на МВФ  през 2012 г. сред водещите икономики, само Германия и Канада ще постигнат ръст над 2 %.
От доклада на световната финансова организация става ясно, че МВФ настоява ЕЦБ да намали лихвата си, заради ръста на икономиката и инфлацията.