Скок в търсенето на мотоциклети

Honda и Yamaha се борят за пазара в Индонезия.

20.09.2011 | 16:58
Скок в търсенето на мотоциклети

Тежкият автомобилен трафик и големите разстояния в азиатските столици принуждават жителите им да преминат към алтернативни начини на придвижване. За 2011 г. Honda прогнозира ръст от 20% в продажбите на мотоциклети. През 2010 г. компанията пусна на пазара над 3.5 млн. броя мотоциклети. В същото време от компанията споделят, че не успяват да справят с високото търсене.
С едва движещите се автомобили в пиковите часове и с нередовния си транспорт столицата Джакарта принуждава жителите си да преминат към придвижване с мотоциклети. Това е довело до скок в продажбите на тези возила от над 40% през последните пет години. Почти 7.5 млн. броя са продадени само през миналата година. По този начин Индонезия се превърна в третия по големина потребител на мотоциклети. Президентът на Astra Honda - Юшуке Хори, очаква търсенето да остане високо и прогнозира ръст от 20% в продажбите за 2011.

 „От януари до август тази година пазарът на мотоциклети е нараснал с 9% в сравнение с 2010 г. – сподели Юшуке Хори. - Продажбите на Honda са се повишили с почти 20 % до 2.8 млн. Като цяло за 2011 прогнозираме продажби на общо 4.3 млн. мотоциклета,“ заяви президентът на Astra Honda.

Жестоката конкуренция между Honda и Yamaha води до понижаване в цените на предлаганите возила. Въпреки това ниската цена остава втората по значимост причина, след оживения трафик.
 „Проблемът със задръстванията може да се реши единствено с возило, което може да маневрира между автомобилите – сподели Надием Макарим, собственик на таксиметрова компания.- Мотоциклетът единствен предлага това. Този бизнес неформално се е превърнал в един от най-големите. Мотоциклетите-таксита са по-предпочитани в Джакарта от обикновените таксита.“
Труднопроходимите задръствания струват около 1.5 млрд. долара пропуснати ползи на година, изчисляват от Съвета по транспорт на Джакарта. До 2020г. цифрата може да нарасне до повече от 7 млрд. долара, смятат експертите.