Седем банки затварят врати в Южна Корея

Правителството се бори срещу лошите кредити.

19.09.2011 | 17:53 Редактор:
Седем банки затварят врати в Южна Корея
Седем банки затварят врати в Южна Корея

Седем банки в Южна Корея затварят врати. Финансовите регулатори прекратяват дейността им, заради проблеми с лошите кредити. Банките имат на разположение 45 дни да подобрят финансите си, в противен случай ще бъдат национализирани, или предложени за продажба.
Седемте банки ще трябва да преустановят операциите си за шест месеца. Проблемите им идват от кредити, отпуснати на фирми от строителния сектор. Дълговете на шест от наказаните банки  превишават активите им, а капиталовата им адекватност е под 1%. За сравнение средната стойност на показателя за най-големите банки в страната е над 14 %.
Към края на 2010 г. спестовните банки в Южна Корея са отпуснали общо над 12 трилиона уона (или 11 млрд.долара) за заеми в строителния бизнес. Четвърт от тях са били просрочени. Ситуацията през 2011 г. се влошава още повече, алармират банкери.
Южнокорейското правителство, което е изправено пред избори следващата година, е силно критикувано заради слабата регулация на сектора. Клиентите на банките също са притеснени.
Анализаторите смятат, че няма да се стигне до внезапно намаляване на ликвидността на банките. Повече от 90% от техните клиенти са депозирали до 50 млн.уона, или максималната сума, която правителството гарантира.
Близо 90 на сто от тази депозити обаче са с матуритет под една година, което означава, че могат да бъдат изтеглени много бързо, ако проблемите на банките се задълбочат. Корейските законодатели се опитват да се справят с проблема, откакто кризата в имотния пазар доведе до просрочие на кредитите в сектора. Правителството има намерение да наложи таван на заемите за строителни проекти, и да ограничи инвестирането в рискови активи.