Юанът – спасителната валута на Азия

Китайските пазари показаха гъвкавост, докато акциите на останалите борси загубиха средно по над 10% от август насам.

17.09.2011 | 14:15 Редактор: Вероника Денизова
Юанът – спасителната валута на Азия

На фона на неспокойната ситуация на финансовите пазари, юанът единствен от валутите на големите развиващи се страни, успява да поскъпне спрямо долара през третото тримесечие. 
Китай със своята централизирана икономика, контролирана валута и рестрикции пред паричните потоци, успя да се превърне в спасително убежище за инвеститорите, избягвайки глобалните дългови проблеми.
Юанът остана стабилен спрямо долара по време на финансовата криза, докато другите азиатски валути отчитаха резки изменения, сочат данните на анализаторите. Това кара инвеститорите да проявяват доверие към китайската валута и икономика.
От началото на юли досега юанът е поскъпнал с 1% спрямо зелените пари, докато индийската рупия е изгубила близо 6%, рублата е паднала с повече от 7 на сто, а бразилският реал се е понижил с 8%. Китай ограничава конвертируемостта на юана и купува долари, за да забави растежа на валутата си и да запази конкурентоспособността на своята продукция при износ. Китайските власти обаче казват, че валутата им е силно подценена и са готови да позволят бъдещо покачване, за да овладеят инфлацията.
Втората икономика в света е известна и със завидния си икономически растеж. БВП се повиши с 9.5% през второто тримесечие, най-много сред страните от БРИК.