Гайтнър предлага на Европа принципа на ливъриджа

Представители на ЕЦБ смятат, че подобна идея си струва да бъде разгледана, въпреки евентуалните рискове, които крие.

16.09.2011 | 13:09 Редактор: Кузман Илиев
Гайтнър  предлага на Европа принципа на ливъриджа
Гайтнър предлага на Европа принципа на ливъриджа

Очаква се в петък на срещата на финансовите министри в Полша, министърът на финансите на Съединените щати Тимъти Гайтнър да предложи на европейските си колеги създаденият през май стабилизационен фонд с капитал 440 млрд. евро да предоставя заеми, обезпечени с високо рискови облигации. Той ще функционира на принципа на ливъриджа, който бе използван и в САЩ през 2008г. Основната полза от програмата ще е наливането на ликвидност на пазарите и в банковата система. Целта е да се успокоят пазарните участници, да се улесни кредитирането и да се намали рискът от обезценяването на активите.
Представители на ЕЦБ смятат, че подобна идея си струва да бъде разгледана, въпреки евентуалните рискове, които крие. Тя може да помогне на тези страни, при които все още е налице възможност за подобрение на състоянието на пазара на облигации.
Приемането на такъв план ще помогне за облекчаване на пазарните опасения, че Европейския механизъм за финансова стабилност не разполага с достатъчно пари, за да спаси Гърция, Ирландия, Португалия, а също и да помогне на Испания и Италия.

Ливъриджът на Европейския стабилизационен фонд  ще бъде радикално нов подход в момент, когато финансовите пазари са обсебени от идеята за възможността еврозоната да въведе съвместно емитираните облигации. Трябва да се отбележи, че Германия е категорично против еврооблигациите и е малко вероятно идеята да бъде приета. Германският канцлер Ангела Меркел отново отхвърли еврооблигациите като решение на кризата в четвъртък, заявявайки, че евентуална "колективизация на дългове" не би разрешила проблема.