fallback

ЕКОФИН ще търси изход от кризата

Във Вроцлав текат последните приготовления за срещата на финансовите министри на общността, която се провежда на фона на силната заплаха от гръцки фалит.

16.09.2011 | 08:36

ЕКОФИН се събира ден след като Европейската комисия понижи прогнозата си за ръст на икономиките на еврозоната и след координираните действия на пет централни банки на валутния пазар.

Франция и Германия потвърдиха тази седмица подкрепата си за Гърция като член на еврозоната. Те бяха пределно ясни за това, което Атина трябва да направи.

Франсоа Баруен, министър на финансите на Франция

Гърция знае какво да направи. И трябва да го направи. Експертите от Тройката, които са на място, водят преговори с правителството. Това, което Ангела Меркел и Никола Саркози заедно казаха на Папандреу е: Имате ангажименти и трябва да си ги спазвате.

Пол Тейлър, анализатор

От изявленията на двете страни знаем, че Меркел и Саркози бяха пределно ясни: Да, ние искаме Гърция да остане в Еврозоната. Но това означава, че Гърция трябва да си помогне сега. Тя най-после трябва да започне да се придържа и прилага програмата за икономии, защото сега изостава. Това се дължи отчасти на рецесията и на факта, че те не успяват да си съберат данъците.

Впечатлението на пазарите, че европейските лидери не си вършат работата създаде хаос. Инвеститорите се питат дали европейските банки са достатъчно капитализирани, за да се справят с дефолт.

Мигел Анхел Гурия, гл. икономист ОИСР

Европа има достойнства, но бързината не е сред тях. Всички в еврозоната и в целия ЕС работят, но скелето стои твърде дълго време. Ако го свалите, ще видите красива фасада и чудесна сграда. Но това отнема време. Междувременно имаме несигурност и пазарът шуми.

Срещата на ЕКОФИН започва ден след като ЕК прогнозира застой в еврозоната през второто тримесечие. От финансовите министри се очакват ясни действия, защото на карта е заложено доверието във валутата, която се използва от повече от 300 милиона европейци.

 

fallback
fallback