Ръст от 1.7 % за 2011 г. очаква ЕК

Негативно влияние в края на годината ще окаже забавянето на икономическия ръст в световен мащаб, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

15.09.2011 | 16:35
Ръст от 1.7 % за 2011 г. очаква ЕК

Брюксел не се страхува от нова рецесия, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен при представянето на междинната прогноза за развитието на икономиката на общността.
Комисията очаква 1,7% ръст за 2011 г. Негативно влияние в края на годината ще окаже забавянето на икономическия ръст в световен мащаб.
В междинната прогноза, която се представя два пъти в годината обаче, комисарят подчерта, че поради по-силния ръст в първото полугодие, годината ще завърши с ръст в еврозоната.
„Основните заключения или послания са, че в Европейския съюз се очаква да има икономически ръст, който ще се занули към края на годината – заяви Оли Рен. - В сравнение с прогнозата ни от пролетта, сега прогнозите са по-мрачни. Очакваме повишаване  на инфлацията с по- бързи темпове от заложените през пролетта.“

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси заяви, че за да се върне еврозоната обратно към ръст е важно да се спазва финансова стабилност и да се правят устойчиви бюджети.
 „Сега топката е в игрището на Гърция – отбеляза Оли Рен. - Много е важно гърците да вземат необходимите решения и да ги изпълнят; да покрият фискалната пропаст, която се появи тази година, след последната проверка.
Еврокомисарят Оли Рен очаква представителите на международните организации от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд да завършат оценката си за Гърция до края на септември.