ЕК подкрепя пускането на еврооблигации

Бурни овации посрещнаха и призива на Барозу за повече федерализъм в Европа.

14.09.2011 | 14:21
ЕК подкрепя пускането на еврооблигации
ЕК подкрепя пускането на еврооблигации

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се присъедини към призивите на различни финансисти за издаване на еврооблигации. Привърженик на идеята е и председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише
Предложението за съвместното емитиране на ценни книжа от всички 17 страни в еврозоната се коментира от месеци, но все още не среща абсолютна подкрепа.
 „Скоро ЕК ще представи опциите за въвеждане на еврооблигации – отбеляза президентът на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу.-  Част от опциите могат да бъдат включени в рамките на настоящия договор, други - ще наложат промени в договора“.
По думите на Барозу това няма да донесе незабавно решение на всички проблеми, „пред които сме изправени. Това ще помогне за по-добрия подход към бъдеща икономическа и политическа интеграция“.
Несъгласието по въпроса дали трябва да бъдат издадени европейски ценни книжа подчертава тревогата на политиците извън Европа за възможностите на лидерите на страните от еврозоната да решат кризата.
Барозу коментира и темата за засилване на единението в Европа.
 „Имаме нужда от нов, обединителен импулс, и нека не се страхуваме от думата. Имаме нужда от федерализъм – отбеляза президентът на ЕК Жозе-Мануел Барозу.